Penyakit
Gout ialah salah satu bentuk artritis yang diakibatkan oleh pengumpulan
hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan
dalam kebanyakan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya
ibu jari kaki. Istilah “gout” berasal daripada perkataan bahasa Latin, “gutta”
yang bermakna ‘setitis’, disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout
diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait
dengan ketul-ketul mendapan urat.
Gout kini merupakan satu penyakit yang
semakin banyak menyerang rakyat Malaysia. Dikalangan rakan sekerja penyakit ini
sudah menular dengan rancak dan paling ramai yang menghidapinya ialah kalangan
lelaki berusia lebih 40an. Namun ada antara kes gout juga menyerang lelaki
berusia awal 30an. Menurut NIH (National Institutes of Health in America), gout
telah menyerang kira-kira 2.1 juta penduduk di Amerika dan kerap di hadapi oleh
lelaki berusia antara 40 – 50. Ia jarang berlaku pada kanak-kanak-kanak dan
remaja.
Peringkat
Gout
Gout mempunyai empat peringkat yang
nyata:
1. asimptomatik
2. akut
3. interkritikal
4. kronik.
2. akut
3. interkritikal
4. kronik.
Dalam peringkat pertama (asimptomatik),
aras asid urik plasma bertambah, tetapi tanpa sebarang gejala. Serangan gout
pertama menandakan peringkat kedua (akut). Serangan-serangan yang tidak teruk
biasanya hilang dengan cepat, manakala serangan-serangan yang teruk berlangsung
selama beberapa hari atau juga beberapa minggu. Selepas serangan pertama,
pesakit itu masuk peringkat interkritikal atau jarak waktu yang bebas daripada
gejala. Tempoh ini mungkin berlangsung selama beberapa bulan atau juga tahun.
Kebanyakan pesakit gout mengalami serangan kedua dalam enam bulan hingga dua
tahun dari serangan pertama.
Pada peringkat terakhir (kronik),
serangan-serang gout menjadi lebih kerap serta poliartikular, iaitu serangan
itu membabitkan banyak sendi pada setiap masa. Tofus-tofus besar juga boleh
didapati di dalam banyak sendi. Dalam kes-kes gout kronik yang sudah teruk,
kerosakan ginjal, hipertensi, dan karang ginjal boleh juga terjadi.
PENGEMPULAN
CECAIR PEMBENTUKAN KRISTAL DIAMBIL DARI PESAKIT
Apa sebenarnya penyakit gout? Gout ialah
satu penyakit yang diakibatkan oleh peningkatan asid urik di dalam darah.
Apabila tahap asid urik dalam darah ini terus meningkat, sebahagian asid urik
ini akan membentuk “kristal asid urik” pada bahagian sendi-sendi dan ini akan
menyebabkan sendi ini mengalami sakit, sukar di bergerak, pembengkakan dan
inflamasi. Gout selalunya menyerang sendi pada ibu jari kaki seperti gambar.
Asid urik adalah satu bahan hasil
pemecahan sel-sel tua yang mati (DNA dan RNA) yang berlaku di dalam hati. Asid
urik juga dihasilkan apabila manusia mengambil makanan yang tinggi kandungan
protinnya seperti daging. Protin akan diuraikan kepada asid amino dan
sebahagian asid amino yang berlebihan akan diuraikan kepada asid urik. Dalam
bahasa mudah, asid urik adalah hasil penguraian sel yang mati serta dari
makanan yang diambil.
Kadar normal asid urik dalam darah
meningkat apabila kanak-kanak meningkat remaja dan dewasa. Kadar kandungan asid
urik pada lelaki dewasa ialah 3 – 7 mg/dl dan 2 – 6 bagi perempuan dewasa.
Ujikaji di dalam makmal mendapati apabila kandungan asid urik di dalam larutan
melebihi tahap 6.5 – 7.0 mg/dl, kristal asid urik mulai terbentuk. Bagi
manusia, apabila tahap asid urik dalam darah melebihi 10 mg/dl, selalunya akan
mengakibatkan serangan gout yang teruk. Sekiranya gout tidak dirawat, kristal
asid urik akhirnya akan menghasilkan satu bahan yang keras disekitar sendi
dipanggil tophi. Aras asid urik yang tinggi dalam darah ini juga seterusnya
selain dari gout boleh mengakibatkan kidney stones (batu dalam buah pinggang)
atau pelbagai masalah buah pinggang (kidney failure).
Dalam keadaan normal, asid urik dalam
darah ini akan dikeluarkan daripada tubuh sebahagian besarnya melalui air
kencing dan bakinya melalui ketulan najis. Masalah hanya akan timbul apabila
asid urik dalam darah ini tidak dapat dikeluarkan dari tubuh. Apabila ini
berlaku maka paras asid urik akan meningkat dan seterusnya mengakibatkan gout.
Apabila pesakit gout menemui doktor, apa
yang akan dibuat oleh doktor ialah dengan memberikan ubat untuk menghilangkan
kesan sakit (pain killer), mengurangkan pembengkakan dan mengurangkan paras
asid urik dalam darah.
Bagi mengurangkan paras asid urik,
selalunya doktor memberikan ubat Allopurinol (Lopurin, Zurinol, Zyloprim). Ubat
ini berfungsi untuk mengurangkan kandungan asid urik dalam darah melalui kaedah
“memperlahankan pengeluaran asid urik. Kemungkinan kesan sampingan ubat ini ialah
gatal kulit, perut meragam dan kadang-kadang boleh juga menyebabkan kesan
alergi pening dan sakit otot. Sebenarnya ubat allopurinol tidak menyembuhkan
gout, ia hanya sekadar memperlahankan pengeluaran asid urik dari tubuh. Bagi
saya penggunaan ubat jenis ini langsung tidak munasabah.
Selain allopurinol, ubat pain killer dan
mengurangkan pembengkakan yang diberikan doktor sebenarnya memanglah kelihatan
seperti sesuatu yang amat hebat keana ia memberikan kesan positif dalam jangka
masa singkat selepas pengambilanya iaitu selepas beberapa jam namun sebenarnya
pada pandangan saya ia adalah “racun” yang sebennarnya menambahkan masalah bagi
pesakit gout. Ini kerana kebanyakan pain killer yang diberikan doktor, selain
dari menghilangkan kesan sakit pesakit gout, ia sebenarnya merosakkan buah
pinggang dan ini bukan lagi rahsia di kalangan doktor. Kadang-kadang terdapat
kes perbalahan antara doktor kerana antara mereka ada yang tidak bersetuju
kerana doktor tersebut memberikan pain killer dari jenama tertentu kepada
pesakit gout. Begitulah, sesama mereka pun berbalah, mana yang betul?
Sebenarnya dua-dua yang berbalah pada pandangan saya pun tidak betul kerana
jikalau mengikut saya, pesakit gout tidak boleh sama sekali mengambil ubat pain
killer dan ubat bengkak.
Ubat pain killer merosakkan buah pinggang
dan apabila buah pinggang semakin rosak, semakin sukar untuk buah pinggang ini
menyingkirkan asid urik dari tubuh. Inilah sebabnya saya menghalang sebarang
penggunaan ubat pain killer dan ubat bengkak dalam menangani gout.
Sekarang marilah kita berbincang
bagaimana untuk merawat penyakit gout ini menurut kaedah tradisional dan
sebahagian besarnya diwariskan oleh arwah guru saya. Mudah-mudahan Allah
sentiasa merahmatinya. Dalam proses kita ingin merawat masalah gout ini,
terlebih dahulu kita perlu mengetahui punca masalah gout ini. Sebagaimana
disebutkan di atas, gout adalah disebabkan kegagalan fungsi buah pinggang
menyingkirkan asid urik dan pengambilan makan yang banyak menghasilkan asid
urik.
Apakah sebabnya buah pinggang bermasalah
sehingga tidak lagi mampu menyingkirkan asid urik dari tubuh? Itulah yang
beberapa kali diberitahu oleh mantan Menteri kesihatan Dr Chua Soi Lek bahawa
mee kuning yang mengandungi asid borik dan makanan segera serta makanan rapu
merosakkan buah pinggang.
Tanda dan gejala
Tanda dan gejala
Ghout pada sendi jari kaki.
Gambaran klasik tentang gout ialah sakit
yang melampau serta mengejut, bengkak, kemerahan, dan kehangatan, serta
kekakuan pada sendi. Pesakit mungkin juga mengalami demam gred rendah, dan
biasanya menghadapi dua sumber kesakitan. Hablur-hablur dalam sendi
mengakibatkan sakit keterlaluan ketika kawasan yang terjejas digerak.
Keradangan tisu-tisu di sekeliling sendi juga mengakibatkan kulit menjadi
bengkak dan sakit, walaupun hanya disentuh dengan lembut; umpamanya, meletakkan
selimut pada kawasan yang terjejas.
Gout biasanya menyerang ibu jari kaki
(lebih kurang 75% daripada semua serangan pertama). Bagaimanapun, penyakit itu
juga boleh menjejaskan sendi-sendi yang lain, seperti mata kaki, tumit, kekura
kaki, lutut, pergelangan tangan, siku, jari, dan tulang belakang. Dalam
sesetengah kes, gout boleh terjadi pada sendi jari-jari kaki yang tidak dapat
bergerak, disebabkan kecederaan dahulu yang mengakibatkan peredaran darah yang
buruk.
Pesakit-pesakit dengan hiperurisemia
(sila lihat di bawah) boleh mempunyai mendapan-mendapan hablur asid urik yang
dipanggil tofus dalam tisu-tisu yang lain, umpamanya heliks telinga. Dalam
sebilangan kes, karang-karang asid urik boleh membentuk sejenis karang ginjal.
Punca gout antaranya ialah:
1. Tidak cukup minum air sehari iaitu
kurang dari 2L sehari
2. Gemar sangat makan kacang tanah, kacang putih dan kacang bergaram
3. Gemar makan buah-buahan jeruk
4. Gemar makan mee segera
5. Gemar dan kerap mengambil Nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa
6. Gemar dan kerap makan mi kuning dan roti canai.
7. Gemar dan kerap minum teh kedai
8. Gemar dan kerap makan cokelat dan Milo dan segala sejenisnya
9. Gemar dan kerap ambil durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan dengan kuantiti yang banyak.
10. Gemar dan kerap makan jambu dan tembikai termasuk tembikai susu
11. Kerap dan banyak mengambil kerang, ketam, udang dan sotong serta telur masin
12. Kerap dan banyak makan buah oren seperti oren sunkist, air limau seperti air teh O limau.
13. Kerap dan banyak mengambil kordial SUNQUICK serta kordial lainnya
14. Terlalu kerap makan makan kari
15. Tidak suka makan sayur terutama sayuran pahit.
16. Kerap makan cendawan dan produk cendawan termasuk ubat ganoderma
17. Kerap mengambil ubat pain killer
18. Gemar makan dan kerap fastfood seperti burger dsbnya
19. Penggambilan ubat supplement yang bermacam.
2. Gemar sangat makan kacang tanah, kacang putih dan kacang bergaram
3. Gemar makan buah-buahan jeruk
4. Gemar makan mee segera
5. Gemar dan kerap mengambil Nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa
6. Gemar dan kerap makan mi kuning dan roti canai.
7. Gemar dan kerap minum teh kedai
8. Gemar dan kerap makan cokelat dan Milo dan segala sejenisnya
9. Gemar dan kerap ambil durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan dengan kuantiti yang banyak.
10. Gemar dan kerap makan jambu dan tembikai termasuk tembikai susu
11. Kerap dan banyak mengambil kerang, ketam, udang dan sotong serta telur masin
12. Kerap dan banyak makan buah oren seperti oren sunkist, air limau seperti air teh O limau.
13. Kerap dan banyak mengambil kordial SUNQUICK serta kordial lainnya
14. Terlalu kerap makan makan kari
15. Tidak suka makan sayur terutama sayuran pahit.
16. Kerap makan cendawan dan produk cendawan termasuk ubat ganoderma
17. Kerap mengambil ubat pain killer
18. Gemar makan dan kerap fastfood seperti burger dsbnya
19. Penggambilan ubat supplement yang bermacam.
Pencegahan
Rawatan jangka panjang (untuk
serangan-serangan yang kerap) ialah terapi antihiperurisemia. Perubahan diet
boleh mengurangkan aras urat plasma jika diet itu tidak banyak mengandungi
purina kerana badan akan memetabolismekannya menjadi asid urik. Diet yang
disyorkan ialah makanan-makanan peneutral purina, seperti buah-buahan segar
(khususnya buah ceri, dan strawberi) dan kebanyakan sayur-sayuran segar, jus
saderi tercair, air suling, serta vitamin B-kompleks dan vitamin C. Alkohol
serta makanan purina tinggi, seperti daging, ikan, kacang (termasuk lentil, dan
kacang pea), cendawan, daun bayam, pucuk asparagus, dan kubis bunga, harus
dielakkan.
Salah satu ubat
semula jadi yang kuat ialah ekstrak buah beri yang terdiri daripada bilberi,
beri biru, ceri.atau manggis. Bahan-bahan antosianida yang
memberikan warna biru dan unggu kepada beri-beri tersebut menjadi bahan anti
radang selepas memasuki badan. Ini mungkin merupakan pilihan yang lebih baik
untuk pesakit-pesakit transplan yang sering menghidap gout, disebabkan
pertambahan ketoksikan dan bebanan pada ginjal yang diakibatkan oleh ubat
penindas keimunan.
Langkah pertama yang perlu diambil dan
diamalkan bagi menjarakkan diri dengan Gout adalah penjagaan fungsi sepenuhnya
buah pinggang. Selagi buah pinggang masih kuat dan berfungsi kita masih
mempunyai harapan untuk melawan Gout. Untuk ini sila laksanakan cadangan
berikut
1) Minuman yang
diambil hendaklah melebihi 2L sehari. Orang yang banyak bekerja kuat dan
berpeluh perlu mengambil air yang lebih dibanding dengan orang yang bekerja
ringan. Masaalah kurang minum ini lebih parah di kalangan orang Melayu.
2) Elakkan kacang tanah, kacang putih dan segala jenis kacang bergaram.
3) Elakkan segala macam buah-buahan jeruk kering seperti asam boi, buah kana, dll
4) Elakkan segala macam buah-buahan jeruk basah seperti mangga jeruk, ceremai dan jeruk anggur.
5) Elak memakan mi segera seperti mi maggi dsb.
6) Elak memakan makanan rapu seperti twisties, chikadess, o ring dsb.
7) Elakkan memakan mi kuning dan roti canai. (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei). Segala produk yang menggunakan tepung putih juga perlu dielakkan seperti roti dan pizza.
8) Elakkan Nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa kerana kandungan utama minuman ini ialah bahan kimia, pewarna dan perisa.
9) Elakkan minum teh kedai kerana teh kedai adalah teh recycle yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.
10) Elakkan chokelat dan minimakan air milo. Gantikan Milo dengan horlick.
11) Elakkan mengambil sebarang air minuman bergas.
12) Elakkan mengambil jambu batu atau jus jambu batu.
13) Kurangkan atau minimakan pengambilan durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan. (Makan ala kadar sahaja).
14) Elakkan tembikai dan tembikai susu.
15) Kurangkan pengambilan kerang, ketam, udang dan sotong. Makan sedikit sahaja dan jangan kerap mengambilnya.
16) Kurangkan mengambil ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang cuma 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan ini. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam yang dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.
17) Bila makan daging, pilih daging tanpa lemak (tendon). Bila makan ayam (kampung) pilih makan bahagian dada dan elakkan bahagian banyak tendon seperti kepak dan peha.
18) Elakkan makan buah oren seperti oren sunkist, air limau seperti air teh O limau.
19) Elakkan makan cendawan dan produk cendawan termasuk ubat ganoderma
20) Elakkan makan ikan berbisa seperti ikan semilang dan ikan pari.
21) Elakkan makan organ dalaman seperti hempedal, hati, jantung dan tidak ketinggalan telur ikan.
22) Kurangkan makan makanan kari seperti kari ikan dan daging.
23) Elakkan sayur kacang buncis, bayam, petola dan bunga kubis
24) Elakkan berlari dan melompat (gantikan dengan berjalan) bagi yang sudah mengalami gout
25) Elakkan berurut terutamanya di bahagian pinggang
26) Kurangkan atau elakkan pulut, keladi, keledek, kentang dan ubi.
27) Elakkan jering, petai dan kerdas
28) Elakkan menaiki motorsikal dengan kedudukan kaki ke hadapan seperti menaiki motorsikal Jaguh.
29) Elakkan sebarang uabat-ubatan seperti pain killer dsb
30) Elakkan mengambil sebarang supplement seperti multivitamin dsb
31) Kurangkan atau elakkan tepung putih (tepung gandum) serta makanan yang dibuat daripadanya termasuk roti putih. Tepung ata yang digunakan membuat capati adalah baik. Saya masih belum pasti apakah kandungan sebenarnya tepung putih ini yang merosakkan buah pinggang, apakah bahan kimia Benzoyl Peroxide didalamnya yang digunakan untuk memutihkan tepung ini atau kandungan campuran lain dalam tepung ini.
32) Elakkan Ikan masin jeruk seperti ikan tenggiri
33) Elakkan sayuran jeruk
34) Elakkan makanan dalam tin seperti sardin dan buah-buahan bertin
35) Elakkan telur masin
36) Elakkan cuka makanan tiruan (usahakan cuka makan asli dari apel hijau)
37) Elakkan makanan segera (Fast food) seperti KFC, Mc Donald, burger, sosej, naget dsb- Amerika adalah negara terhebat di dunia dengan fast food diikuti dengan Hong Kong, Australia dan England. Amerika juga adalah negara terhebat dengan penyakit berkaitan buah pinggang diikuti oleh Hong Kong, Australia dan England (www.shenbing.org/shenbingzhishi/zixun04.asp)
38) Elakkan terjatuh dan berurut di bahagian pinggang.
39) Elakkan menahan terlalu lama daripada membuang air kecil (tahan kencing)
40) Kurangkan makanan bersantan
41) Kurangkan makanan yang mengandungi bahan pewarna, perasa dan pengawet tiruan dan termasuk ajinomoto.
42) Susu, yogurt, keju, kacang dan kekacang, mentega kacang dan sesetengah produk soya
43) Kurangkan makanan bersantan
44) Wajib dihindari: Sarden, (ginjal, limpa, usus, hati, jantung,), otak, kaldu daging, bebek, angsa, burung, kerang, minuman beralkohol, makanan beragi.
45) Wajib dibatasi Asparagus, buncis, kacang polong (maksimum 50 gr/hari), kacang hijau, kacang merah, kacang tanah (maksimum 25 gr/hr),Daging, ayam, ikan (bandeng, tongkol, tengiri, bawal) — (maksimum 50 gr/hari), Tahu, tempe, oncom (maksimum 50 gr/hr).
46) Bila kadar asam urat darah lebih dari ukuran normal (di atas 7 mg/dL), hendaknya menghindari makanan golongan A dan membatasi konsumsi makanan golongan B. Yang masuk golongan A adalah hati, ginjal, otak,jantung, seafood, dan sebagainya. Makanan itu mengandung 150-1.000 mg purin dalam setiap 100 gr bahan pangan.
47) Bahan pangan golongan B antara lain daging sapi, ikan laut, kacang kering, bayam, kembang kol, dan sebagainya. Kadar purin dalam jenis makanan itu sekitar 50-150 mg purin dalam setiap 100 gr bahan pangan.
48) Jenis makanan yang relatif aman untuk dikonsumsi yaitu yang masuk golongan C, seperti keju, susu, telur, oncom, dan sebagainya. Dalam setiap 100 gr bahan pangan tersebut terkandung sekitar 0-15 mg purin.
49) Elak makanan laut, daging merah seperti daging lembu dan kambing.
2) Elakkan kacang tanah, kacang putih dan segala jenis kacang bergaram.
3) Elakkan segala macam buah-buahan jeruk kering seperti asam boi, buah kana, dll
4) Elakkan segala macam buah-buahan jeruk basah seperti mangga jeruk, ceremai dan jeruk anggur.
5) Elak memakan mi segera seperti mi maggi dsb.
6) Elak memakan makanan rapu seperti twisties, chikadess, o ring dsb.
7) Elakkan memakan mi kuning dan roti canai. (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei). Segala produk yang menggunakan tepung putih juga perlu dielakkan seperti roti dan pizza.
8) Elakkan Nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa kerana kandungan utama minuman ini ialah bahan kimia, pewarna dan perisa.
9) Elakkan minum teh kedai kerana teh kedai adalah teh recycle yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.
10) Elakkan chokelat dan minimakan air milo. Gantikan Milo dengan horlick.
11) Elakkan mengambil sebarang air minuman bergas.
12) Elakkan mengambil jambu batu atau jus jambu batu.
13) Kurangkan atau minimakan pengambilan durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan. (Makan ala kadar sahaja).
14) Elakkan tembikai dan tembikai susu.
15) Kurangkan pengambilan kerang, ketam, udang dan sotong. Makan sedikit sahaja dan jangan kerap mengambilnya.
16) Kurangkan mengambil ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang cuma 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan ini. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam yang dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.
17) Bila makan daging, pilih daging tanpa lemak (tendon). Bila makan ayam (kampung) pilih makan bahagian dada dan elakkan bahagian banyak tendon seperti kepak dan peha.
18) Elakkan makan buah oren seperti oren sunkist, air limau seperti air teh O limau.
19) Elakkan makan cendawan dan produk cendawan termasuk ubat ganoderma
20) Elakkan makan ikan berbisa seperti ikan semilang dan ikan pari.
21) Elakkan makan organ dalaman seperti hempedal, hati, jantung dan tidak ketinggalan telur ikan.
22) Kurangkan makan makanan kari seperti kari ikan dan daging.
23) Elakkan sayur kacang buncis, bayam, petola dan bunga kubis
24) Elakkan berlari dan melompat (gantikan dengan berjalan) bagi yang sudah mengalami gout
25) Elakkan berurut terutamanya di bahagian pinggang
26) Kurangkan atau elakkan pulut, keladi, keledek, kentang dan ubi.
27) Elakkan jering, petai dan kerdas
28) Elakkan menaiki motorsikal dengan kedudukan kaki ke hadapan seperti menaiki motorsikal Jaguh.
29) Elakkan sebarang uabat-ubatan seperti pain killer dsb
30) Elakkan mengambil sebarang supplement seperti multivitamin dsb
31) Kurangkan atau elakkan tepung putih (tepung gandum) serta makanan yang dibuat daripadanya termasuk roti putih. Tepung ata yang digunakan membuat capati adalah baik. Saya masih belum pasti apakah kandungan sebenarnya tepung putih ini yang merosakkan buah pinggang, apakah bahan kimia Benzoyl Peroxide didalamnya yang digunakan untuk memutihkan tepung ini atau kandungan campuran lain dalam tepung ini.
32) Elakkan Ikan masin jeruk seperti ikan tenggiri
33) Elakkan sayuran jeruk
34) Elakkan makanan dalam tin seperti sardin dan buah-buahan bertin
35) Elakkan telur masin
36) Elakkan cuka makanan tiruan (usahakan cuka makan asli dari apel hijau)
37) Elakkan makanan segera (Fast food) seperti KFC, Mc Donald, burger, sosej, naget dsb- Amerika adalah negara terhebat di dunia dengan fast food diikuti dengan Hong Kong, Australia dan England. Amerika juga adalah negara terhebat dengan penyakit berkaitan buah pinggang diikuti oleh Hong Kong, Australia dan England (www.shenbing.org/shenbingzhishi/zixun04.asp)
38) Elakkan terjatuh dan berurut di bahagian pinggang.
39) Elakkan menahan terlalu lama daripada membuang air kecil (tahan kencing)
40) Kurangkan makanan bersantan
41) Kurangkan makanan yang mengandungi bahan pewarna, perasa dan pengawet tiruan dan termasuk ajinomoto.
42) Susu, yogurt, keju, kacang dan kekacang, mentega kacang dan sesetengah produk soya
43) Kurangkan makanan bersantan
44) Wajib dihindari: Sarden, (ginjal, limpa, usus, hati, jantung,), otak, kaldu daging, bebek, angsa, burung, kerang, minuman beralkohol, makanan beragi.
45) Wajib dibatasi Asparagus, buncis, kacang polong (maksimum 50 gr/hari), kacang hijau, kacang merah, kacang tanah (maksimum 25 gr/hr),Daging, ayam, ikan (bandeng, tongkol, tengiri, bawal) — (maksimum 50 gr/hari), Tahu, tempe, oncom (maksimum 50 gr/hr).
46) Bila kadar asam urat darah lebih dari ukuran normal (di atas 7 mg/dL), hendaknya menghindari makanan golongan A dan membatasi konsumsi makanan golongan B. Yang masuk golongan A adalah hati, ginjal, otak,jantung, seafood, dan sebagainya. Makanan itu mengandung 150-1.000 mg purin dalam setiap 100 gr bahan pangan.
47) Bahan pangan golongan B antara lain daging sapi, ikan laut, kacang kering, bayam, kembang kol, dan sebagainya. Kadar purin dalam jenis makanan itu sekitar 50-150 mg purin dalam setiap 100 gr bahan pangan.
48) Jenis makanan yang relatif aman untuk dikonsumsi yaitu yang masuk golongan C, seperti keju, susu, telur, oncom, dan sebagainya. Dalam setiap 100 gr bahan pangan tersebut terkandung sekitar 0-15 mg purin.
49) Elak makanan laut, daging merah seperti daging lembu dan kambing.
Cadangan untuk melegakan kesakitan
Peredaran darah di sekitar sendi yang
tidak dapat bergerak boleh diperbaiki melalui mandi air suam. Perbuatan ini
melegakan bengkak dan mengurangkan penghabluran asid urik. Pastikanlah bahawa
kawasan itu kering sebelum mengenakan pakaian. Pendekatan yang akal untuk
merawat bengkak dan keradangan biasa adalah untuk menggunakan pek ais.
Bagaimanapun, oleh sebab penghabluran asid urik dipercepat oleh suhu rendah,
penggunaan pek ais hanya akan memburukkan keadaan ini. Oleh itu, seseorang
harus membuat sebaliknya dan merawat gout dengan kehangatan.
Berbekam dan bekam lintah ternyata antara
salah satu alternatif selain ubatan moden yang digunakan untuk menghilangkan serta
mencegah penyakit gout. Keberkesanan bekam lintah dalam menyembuh penyakit ini
adalah kerana wujudnya hirudin (pencair darah) dalam air liur lintah itu
sendiri.
Makanan atau amalan yang perlu diamalkan
selalu diantaranya ialah:
1. Minum air masak / suam dengan banyak
terutama sekali bila masuk tidur. Lebih elok lagi sampai perlu bangun tidur
pukul 3 pagi kerana perlu kencing
2. Amalkan minum teh misai kucing 2 uncang sehari.
3. Makan peria dan peria katak
4. Sawi pahit, kacang botor, kacang panjang, kailan
5. Susu tepung (bukan anelene, HL atau low fat)
6. Minyak zaitun. Satu sudu besar sehari adalah amalan yang disarankan
7. Ulam seperti ulam raja, pucuk gajus, pegaga dsb
8. Buah Delima
9. Epal hijau 2 biji seminggu
10. Burung seperti burung puyuh dan merpati
11. Daging itik, rusa, pelanduk, landak, arnab dan sebagainya
12. Garam kasar menggantikan garam halus
13. Berendam dalam air panas pada paras pinggang selama 20 minit selepas minum segelas air suam (dalam besen atau pun tab mandi) atau SPA.
14. Makan lebih banyak sayur-sayuran
15. Penggambilan HABBATUSSAUDA
16. Minum air kelapa dara 1 sudu besar sehari atau 2 kali sehari. Sekiranya sudah mengambil minyak zaitun, tidak perlulah lagi mengambil minyak kelapa dara ini. Sekiranya sudah mengambil minyak kelapa dara, tidak perlulah lagi mengambil minyak zaitun.
2. Amalkan minum teh misai kucing 2 uncang sehari.
3. Makan peria dan peria katak
4. Sawi pahit, kacang botor, kacang panjang, kailan
5. Susu tepung (bukan anelene, HL atau low fat)
6. Minyak zaitun. Satu sudu besar sehari adalah amalan yang disarankan
7. Ulam seperti ulam raja, pucuk gajus, pegaga dsb
8. Buah Delima
9. Epal hijau 2 biji seminggu
10. Burung seperti burung puyuh dan merpati
11. Daging itik, rusa, pelanduk, landak, arnab dan sebagainya
12. Garam kasar menggantikan garam halus
13. Berendam dalam air panas pada paras pinggang selama 20 minit selepas minum segelas air suam (dalam besen atau pun tab mandi) atau SPA.
14. Makan lebih banyak sayur-sayuran
15. Penggambilan HABBATUSSAUDA
16. Minum air kelapa dara 1 sudu besar sehari atau 2 kali sehari. Sekiranya sudah mengambil minyak zaitun, tidak perlulah lagi mengambil minyak kelapa dara ini. Sekiranya sudah mengambil minyak kelapa dara, tidak perlulah lagi mengambil minyak zaitun.
Rawatan Tradisional
1) Rebus kulit kentang dengan air untuk
menjadikannya ekstrak kulit kentang. Minum air rebusan itu @ ekstrak kulit
kentang.
2) Ambil anak pokok durian beserta
akarnya sekali. Kemudian rebuskannya (buat sup) bersama dengan kaki ayam (bukan
ayam kampung). Sup itu diminum dan kaki ayam itu dimakan. Cara tradisional ini
adalah antara cara yang paling berkesan dalam merawat penyakit gout.
3) Ambil sekeping kaktus dan kupas
kulitnya. Bungkus isi kaktus yang diperolehi dengan daun pisang lalu dipanaskan
atas api sederhana besar selama lima minit. Sejukkan sedikit dan tampalkan pada
bahagian yang sakit. Amalkan setiap hari.
Penyakit gout adalah rahmat dari Ilahi.
Orang yang sihat memanjang sampai tua selalunya susah untuk mengingati Allah.
Penyakit ini mudah-mudahan menjadi kafarah untuk menebus segala dosa-dosa lalu
seperti dijanjikan Allah. Gout macam rambut yang bertukar menjadi putih sebagai
amaran dari Allah bahawasanya kita makhluk Allah akan dipanggil mengadapNya dan
masanya sudah semakin hampir.
No comments:
Post a Comment