Sunday, 28 June 2015

Bawang putih adalah tanaman dari gen Allium yang memiliki nama saintifik Allium sativum . Bahagian tanaman yang digunakan adalah umbinya, biasanya digunakan sebagai bahan rempah masakan tradisional. Sama seperti bawang merah keduanya diibaratkan sebagai pasangan serasi yang mesti ada sebagai penyedap makanan.

Kerana lebih sering disebut sebagai bahan masakan hanya sedikit orang yang tahu bahawa bawang putih, seperti juga bawang merah juga terbukti mampu menjadi penawar berbagai jenis penyakit. Maka disini saya cuba ringkaskan manfaatnya.

Kandungan Bawang Putih
Bawang putih mampu jadi ubat tradisional kerana di dalamnya terhimpun banyak zat yang memiliki kemampuan khusus untuk menjaga kesihatan organ dalam tubuh manusia.



Berikut adalah kandungan pada bawang putih:

  • Energi
  • Serat
  • Gula
  • Lemak
  • Protein
  • Karbohidrat
  • Thiamin (Vitamin B1)
  • Riboflavin (Vitamin B2)
  • Niacin (Vitamin B3)
  • Vitamin A (Beta-karoten)
  • Vitamin B5 (Asam pantotenat)
  • Vitamin B6
  • Asam folat (Vitamin B9)
  • Vitamin C
  • Kalsium
  • Zat besi
  • Fosfor
  • Selenium
  • Mangan
  • Seng
  • Sodium
  • Kalium
  • Magnesium


Kesemua nutrisi tersebut nanti akan diekstrak menjadi khasiat yang begitu menyihatkan tubuh.

Manfaat Bawang Putih
Berikut ini khasiat dari tanaman bawang putih bagi kesihatan manusia:

Diabetes

Penyakit diabetes menyerang seseorang yang kadar gula dalam darahnya terlalu tinggi atau berlebihan. Membiasakan makan bawang putih mentah sangat baik untuk mengurangkan dan menetapkan jumlah kadar gula dalam darah sehingga masalah diabetes dapat diubati.

Menurunkan Berat Badan

Tahukah Anda kalau diet sihat harus disertai pengambilan makanan yang kandungannya adalah bawang putih?

Belum diketahui secara pasti bahan apa yang membantu proses penurunan berat badan. Yang jelas bawang putih akan membantu mengawal berat badan seseorang dalam angka yang ideal, walau bagaimanapun ianya tetap tergantung pada diri masing-masing untuk mengamalkan secara berterusan.

Melancarkan Peredaran Darah

Sistem peredaran darah dalam tubuh tidak selalu berfungsi secara sempurna, kadangkala ada ketikanya lemah kerana kekurangan nutrisi tertentu. Oleh sebab itu bawang putih dapat membantu memperlancar sistem peredaran darah ke seluruh tubuh serta membuka pembuluh darah yang tersumbat.

Menyembuhkan Penyakit Kulit

Berbagai jenis penyakit kulit dapat merosakkan penampilan, membuat anda malu ketika tampil dikhalayak umum.

Menggunakan minyak dari bawang putih mampu mengubati infeksi pada kulit sehingga kesannya kulit jadi lebih halus dan bersih. Dalam pemakaian juga janganlah berlebihan menggunakan agar tidak timbul kesan negatif akibat kerap menggunakan minyak bawang putih.

Mengubati Selsema

Bawang putih menyimpan antioksidan kuat yang berperanan dalam meningkatkan fungsi tubuh dari serangan penyakit, contohnya selsema. Jika pengambilan bawang putih secara berterusan, masalah selsema boleh dicegah serta diubati tanpa perlu melakukan rawatan yang lain.

Untuk membuat ramuan ubat selsema dari bawang putih, Anda harus mengiris bawang putih, kemudian rendam dalam air panas. DaIamkan beberapa ketika, lalu tapis airnya. Minum ramuan ini dan tambahkan sedikit madu agar tidak terlalu pahit rasanya.

Membersihkan Racun

Jumlah racun dalam tubuh boleh terus meningkat mengikut jumlah makanan kurang sihat yang diambil oleh seseorang.

Jika racun tidak dibiarkan lama dalam tubuh, maka keadaan kesihatan akan tetap stabil, begitulah sebaliknya. Untuk mendetoksifikasi racun dalam tubuh Anda boleh makan  beberapa butir bawang putih mentah. Hal ini juga baik untuk menjaga kesihatan kulit, lebih tepatnya mengelak kedutan kulit yang menampakkan penuaan.

Semua manfaat bawang putih boleh dirasakan terus menerus jika pengambilannya secara berterusan. Jika anda tidak dapat mengambilnya secara mentah bolehlah di jadikan bahan dalam masakan harian.

No comments:

Post a Comment