Bawang putih adalah tanaman dari gen Allium yang memiliki
nama saintifik Allium sativum . Bahagian tanaman yang digunakan adalah umbinya,
biasanya digunakan sebagai bahan rempah masakan tradisional. Sama seperti bawang merah keduanya
diibaratkan sebagai pasangan serasi yang mesti ada sebagai penyedap makanan.
Kerana lebih sering disebut sebagai bahan masakan hanya sedikit orang yang
tahu bahawa bawang putih, seperti juga bawang merah juga terbukti mampu menjadi penawar berbagai jenis penyakit. Maka disini saya cuba ringkaskan manfaatnya.
Kandungan Bawang Putih
Bawang putih mampu jadi ubat tradisional kerana di dalamnya
terhimpun banyak zat yang memiliki kemampuan khusus untuk menjaga kesihatan
organ dalam tubuh manusia.
Berikut adalah kandungan pada bawang putih:
- Energi
- Serat
- Gula
- Lemak
- Protein
- Karbohidrat
- Thiamin (Vitamin B1)
- Riboflavin (Vitamin B2)
- Niacin (Vitamin B3)
- Vitamin A (Beta-karoten)
- Vitamin B5 (Asam pantotenat)
- Vitamin B6
- Asam folat (Vitamin B9)
- Vitamin C
- Kalsium
- Zat besi
- Fosfor
- Selenium
- Mangan
- Seng
- Sodium
- Kalium
- Magnesium
Kesemua nutrisi tersebut nanti akan diekstrak menjadi
khasiat yang begitu menyihatkan tubuh.
Manfaat Bawang Putih
Berikut ini khasiat dari tanaman bawang putih bagi kesihatan
manusia:
Diabetes
Penyakit diabetes menyerang seseorang yang kadar gula dalam
darahnya terlalu tinggi atau berlebihan. Membiasakan makan bawang putih mentah
sangat baik untuk mengurangkan dan menetapkan jumlah kadar gula dalam darah
sehingga masalah diabetes dapat diubati.
Menurunkan Berat Badan
Tahukah Anda kalau diet sihat harus disertai pengambilan makanan yang kandungannya adalah bawang putih?
Belum diketahui secara pasti bahan apa yang membantu proses
penurunan berat badan. Yang jelas bawang putih akan membantu mengawal berat badan
seseorang dalam angka yang ideal, walau bagaimanapun ianya tetap tergantung pada diri masing-masing untuk mengamalkan secara berterusan.
Melancarkan Peredaran Darah
Sistem peredaran darah dalam tubuh tidak selalu berfungsi secara sempurna, kadangkala ada ketikanya lemah kerana kekurangan nutrisi tertentu.
Oleh sebab itu bawang putih dapat membantu memperlancar sistem peredaran darah
ke seluruh tubuh serta membuka pembuluh darah yang tersumbat.
Menyembuhkan Penyakit Kulit
Berbagai jenis penyakit kulit dapat merosakkan penampilan, membuat
anda malu ketika tampil dikhalayak umum.
Menggunakan minyak dari bawang putih mampu mengubati infeksi
pada kulit sehingga kesannya kulit jadi lebih halus dan bersih. Dalam pemakaian
juga janganlah berlebihan menggunakan agar tidak timbul kesan negatif akibat
kerap menggunakan minyak bawang putih.
Mengubati Selsema
Bawang putih menyimpan antioksidan kuat yang berperanan dalam
meningkatkan fungsi tubuh dari serangan penyakit, contohnya selsema. Jika pengambilan bawang putih secara berterusan, masalah selsema boleh dicegah serta diubati tanpa
perlu melakukan rawatan yang lain.
Untuk membuat ramuan ubat selsema dari bawang putih, Anda harus
mengiris bawang putih, kemudian rendam dalam air panas. DaIamkan beberapa ketika,
lalu tapis airnya. Minum ramuan ini dan tambahkan sedikit madu agar tidak
terlalu pahit rasanya.
Membersihkan Racun
Jumlah racun dalam tubuh boleh terus meningkat mengikut jumlah
makanan kurang sihat yang diambil oleh seseorang.
Jika racun tidak dibiarkan lama dalam tubuh, maka keadaan kesihatan akan tetap stabil, begitulah sebaliknya. Untuk mendetoksifikasi racun
dalam tubuh Anda boleh makan beberapa butir bawang putih mentah. Hal ini juga
baik untuk menjaga kesihatan kulit, lebih tepatnya mengelak kedutan kulit yang menampakkan penuaan.
Semua manfaat bawang putih boleh dirasakan terus menerus
jika pengambilannya secara berterusan. Jika anda tidak dapat mengambilnya secara mentah bolehlah di jadikan bahan dalam masakan harian.
No comments:
Post a Comment